Klysmaset recepten zelf maken

Klysma met schoon water

Voeg twee theelepels zeezout toe aan het water. Deze wordt meestal gebruikt bij voor- of naspoelen en om de hardnekkige ontlastingsresten van de darmwand te weken.


Koffie Klysma

Maak 2-4 koppen sterke koffie en voeg kraanwater toe om het op de juiste temperatuur te krijgen. Dit is één van de oudste klysma’s ter wereld en wordt gebruikt voor het ontgiften van de lever.

Kruidenthee Klysma

2 theezakjes voor 500ml, 3 theezakjes voor 1 liter, 4 theezakjes voor 2liter. Hang de zakjes in kokend water en laat het 5-10 minuten trekken. Daarna de zakjes verwijderen en de thee af laten koelen tot de juiste temperatuur. De kruiden hebben allemaal hun eigen uitwerkingen. Kamille werkt rustgevend en Rooibos is lekker net voor het slapen gaan.

Klysmaset recepten voor gevorderden

Citroen Klysma

80ml citroensap op 1 liter water. Dit klysma kun je ook sterker maken, maar begin licht, want hij staat er om bekent krampen te veroorzaken. Nooit meer dan 150ml citroensap op 1 liter water! Naspoelen met 300ml warm water.


Yoghurt Klysma

Begin met een water klysma van tenminste 2 liter en houdt die zo lang mogelijk in. Daarna voeg je 250ml magere yoghurt toe aan 1 liter water, inbrengen en ook zo lang mogelijk inhouden. Naspoelen met 300ml warm water. Dit is een rustgevend klysma ideaal voor het naar bed gaan.

Knoflook Klysma

Voeg drie teentjes knoflook toe aan 1 liter kokend water. Zeef het geheel en voeg 2 theelepels zout toe. Zorg dat het geheel afkoelt tot de juiste temperatuur. Dit klysma werkt laxerend en zuiverend.